Download NTSE Sample Paper4 PDF

TitleNTSE Sample Paper4
TagsBiology Kidney Enzyme Photosynthesis
File Size95.4 KB
Total Pages5
Document Text Contents
Page 1

BIOLOGY

Q1. The process of Transcription is involved in the ?

(a) Conversation of RNA & DNA
(b) Movement of RNA from nucleus
(c) Formation of RNA & DNA
(d) None of these

Ans. (c)


Q2. Persons who received Nobel Prize for their work on green plants are
(a) Carsan & Van – U.San
(b) Calvin & Borlang
(c) Beadle & Tcrick
(d) None of these

Ans. (b)


Q3. Genes are made of
(a) Hristones
(b) Poly nucleotides
(c) Hydrocarbon
(d) Lipoproteins

Ans. (b)


Q4. The cell membrane is made of
(a) Phospho Proteins
(b) Proteins
(c) Phospholipid Proteins
(d) None of these

Ans. (c)


Q5. Which of the following diseases are sex – linked
(a) Maliganancy (b) Levnemia
(c) Blood ness (d) Hepatitis

Ans. (c)


Q6. Which vitamin deficiency caused the cracking of lips of the patient at corner ?
(a) Vitamin A (b) Vitamin C
(c) Vitamin B2 (d) None of these

Ans. (c)


Q7. What is weed ?
(a) Unwanted plant along with crops
(b) The root protein of the plants
(c) The disease cause to plants
(d) None of these

Ans. (a)

AglaSem Schools

http://schools.aglasem.com/

Page 2

Q8. The protein part of an enzyme is termed as
(a) Holoenzyme
(b) Ribosome
(c) Prostetic group
(d) Apoenzyme

Ans. (d)

Q9. Fungi resemble human beings in

(a) Their mode of nutrition
(b) Their requirement of oxygen for respiration
(c) Their stored food
(d) All of the above

Ans. (d)

Q10. Quinine is obtained from

(a) Roots of Ravoltia Serpentine
(b) Bark of Cinchona
(c) Stigmas of Crocus
(d) None of these

Ans. (b)


Q11. The first event in Photosynthesis is
(a) Photolysis of water
(b) Release of water
(c) Formation of ATP & NADPH
(d) Photoexitation of Chlorophyll & ejection of an electron

Ans. (d)

Q12. Plants are made disease resistance by

(a) Crossing them with their wild relatives
(b) Crossing them with new varieties
(c) Giving x – rays in restricted doses
(d) None of these

Ans. (a)

Q13. The total number of Amino acids in natural is

(a) 20
(b) 25
(c) 30
(d) 200

Ans. (d)

Q14. Protein catalysts of chemical reactions in biological systems are

(a) Hormones
(b) Enzymes
(c) Vitamins
(d) Both Harmones & enzymes

Ans. (b)

AglaSem Schools

http://schools.aglasem.com/

Page 3

Q15. Carbohydrates may be defined chemically as
(a) Aldehyde or Ketone derivatives of the polyhedric alcoholes
(b) Compounds which yield as are derivatives on Hydrolysis
(c) Both a & b
(d) None of these

Ans. (a)


Q16. Lipids are important dietary constituents because of
(a) High energy volume
(b) Fat – soluble vitamins
(c) Essential fatty acids
(d) All of the above

Ans. (d)


Q17. Which of the following crops would require minimum quantity of urea of NPK for its growth
(a) Sugarcane (b) Paddy
(c) Groundnut (d) Black – gram

Ans. (d)


Q18. Which of the following are non – biogradable
(a) Egg shell
(b) Butter
(c) Detergents
(d) Leather

Ans. (c)


Q19. Symptoms of food poisoning
(a) Nausea & abdominal pain
(b) Head & body etching
(c) Loose motion
(d) All of the above

Ans. (a)


Q20. A doctor noticed that the patient is pale & loosing weight with tiredness physically. What is its
cause ?
(a) This disease is due to Iron deficiency & Vitamin B12
(b) This disease is due to deficiency of Vitamin C
(c) This disease is due to deficiency of Vitamin D& E
(d) All of the these

Ans. (a)


Q21. Spiracles of cockroach is known as
(a) 2 pairs
(b) 8 pairs
(c) 10 pairs
(d) None of these

Ans. (c)

AglaSem Schools

http://schools.aglasem.com/

Page 4

Q22. Benign tertian liver in man is caused
(a) P. Vivax
(b) P – malaria
(c) P. Faclic prumbra
(d) P. ovale

Ans. (a)


Q23. Water balance in fresh water protozoans is maintained by
(a) Food vacuoles
(b) Diffusion
(c) Nucleus
(d) Contractile Vacuoles

Ans. (d)


Q24. Which is the most widely accepted theory of locomotion in Amoeba ?
(a) Sol – gel theory
(b) Rolling movement theory
(c) Walking movement theory
(d) None of these

Ans. (b)


Q25. Urea is produced in the body of man in a
(a) Kidney
(b) Urinary bladder
(c) Liver
(d) Blood

Ans. (c)


Q26. Rabbit is classified as a mammal because it posses
(a) Mammary glands & hair & pinna
(b) Mammary glands, hair, pinna & cochlea
(c) Hair, pinna, cochlea & teeth
(d) None of these

Ans. (a)


Q27. In Kidney, glucose is mainly absorbed in the
(a) Bowman's capsule
(b) Distal Convoluted tubule
(c) Loop of Henle
(d) Proximal convoluted tubule

Ans. (d)


Q28. What will happen to the body of an adult human being if spleen is removed ?
(a) RBC production will be reduced
(b) Antibody production will less
(c) WBC production lowered
(d) Filtration of dead RBC will not be possible

Ans. (d)

AglaSem Schools

http://schools.aglasem.com/

Similer Documents